Студиска посета на Риека – во Органзиација на Мрежата на асоцијации на локална самоуправа на Југоисточна Европа NALAS

Како дел од Мрежата на асоцијации за локална самоуправа на Југоисточна Европа NALAS, претставници на Општина Свети Николе од Одделението за Локален економски развој и јавни дејности заедно со претставници на градовите и општините членки на асоцијацијата пристигнаа во Риека во студиска посета.

Главната цел на посетата е да се научи од богатото искуството на градот Риека во развојот и имплементацијата на проекти на ЕУ, а како дел од зајакнувањето на капацитетите за развој на проекти на градовите кои се членки на Мрежата на градови на ЕУ проекти за Западен Балкан.

Градоначалникот на Риека, Марко Филиповиќ, кој е и потпретседател на НАЛАС, одржа средба со претставници на NALAS од Свети Николе, Сараево, Подгорица, Приштина, Бар, Лесковац, Свети Николе, Елбасан, Никшиќ, општина Мат, Германската агенција за развој (ГИЗ) и претставници на канцеларијата на NALAS.

Филиповиќ ја презентираше практиката на градот Риека во развојот и имплементацијата на проекти на ЕУ во областите на развој на инфраструктурата, енергетската ефикасност, културата и социјалните услуги.

Тој посочи дека Градот Риека заедно со своите комунални претпријатија, институции и други партнери е на самиот врв во Хрватска по искористување на средствата од фондовите на ЕУ, благодарение на што во моментов се реализираат големи инфраструктурни проекти во Риека, како што е подобрувањето на водоводната и комуналната инфраструктура во областа на агломерацијата Риека, развојот на системот за управување со отпад и проектот за реновирање на топлинската индустрија во градот Риека.

Тој ги истакна и големите инвестиции во транспортната инфраструктура, соработката со компаниите Maersk и ENNA Energia Naruralis, концесионерите на новиот контејнерски терминал на загрепското крајбрежје, најголемиот приватен инфраструктурен проект во Хрватска, кој исто така ќе доведе до отворање нови работни места. а како еден од најголемите економски предмети од оваа област го истакна Јадран Галенски Лабораторија, која успешно работи и на странскиот пазар.

Тој објасни дека се работи за проекти кои го менуваат ликот на градот и дека во последните 30 години Риека се променила, од индустриски град во интересен за различни странски инвеститори, што резултирало со бројни странски компании кои отвориле свои канцеларии во Риека.

Како олеснителна околност за развој на претприемништвото и инвестициите, градоначалникот го наведе влезот на Хрватска во Шенген зоната и еврозоната, што им го олесни бизнисот на домашните и странските претприемачи и компании.

Тој им се заблагодари на сите учесници на оваа студиска посета за доаѓањето и истакна дека Градот Риека со задоволство ги споделува своите искуства од добри практики со другите градови и општини од здружението NALAS.

NALAS е мрежа на здруженија на локални самоуправи во Југоисточна Европа, која вклучува 15 здруженија кои претставуваат вкупно околу 4.000 единици на локална самоуправа со повеќе од 80 милиони граѓани од овој регион.

Целите на мрежата се поттикнување на процесот на децентрализација во соработка со државните органи и меѓународните организации, поаѓајќи од претпоставката дека локалната самоуправа е клучен фактор во процесот на транзиција низ кој минуваат многу земји од Југоисточна Европа.

Од своето основање, NALAS е тесно поврзан со Советот на Европа и има статус на набљудувач во Комитетот на региони на ЕУ.

Во периодот од 02-10.10.2023 Претставници на Градот Ријека како и Туристичката заедница на Опатија ги запознаа претставниците на градовите со своите искуства од ЕУ проекти.

ЛИНК ОД ОБЈАВАТА

Противпожарна единица

ТППЕ

Народен музеј

muzej bylazora