Била Зора

Наоѓалиштето, кај селото Кнежје, нашироко се смета од модерните археолози дека е легендарниот град Билазора, главниот град на Паjонците, луѓе кои ја населиле античка Македонија пред доаѓањето на Македонците.

Според археолозите ова е град кој опстојувал од 7-миот до 2 век пред нашата ера. Според наодите кои што можат да се видат, станува збор за античка македонска метропола која се простира на површина од 20 ха која содржи влезни порти со големи димензии и столбови карактеристични исклучиво за овој период, светилиште и ѕидови со фрески. Инаку овој археолошки локалитет се наоѓа во непосредна близина на геоглифот, а од Свети Николе е оддалечен околу 2 километри.

Противпожарна единица

ТППЕ

Народен музеј

muzej bylazora