На свечен начин одбележан 11 Октомври-79 годишнината од почетокот на борбите против фашистичките окупатори од Втората светска војна

На свечен начин беше одбележана 79 годишнината од почетокот на борбите против фашистичките окупатори од Втората светска војна.
По тој повод , делегации од општина Свети Николе, Советот на општина Свети Николе, локални институции, МВР Свети Николе, Здруженија на граѓани и политички организации , положија свежи цвеќиња на спомен обележјата на Лазар Колишевски, Александар Серафимов и на спомен одбележјето на борците од НОБ од нашиот град , како и на спомен обележјето на паднатите борци од с. Горобинци и куќата на нашиот првоборец од Горобинци Стоимен Јованов- еден од главниот организатори на НОВ од нашиот крај.Во рамките на одбележувањето на 11-ти Октомври, на присутните се обрати и претседателот на Здружението на подржувачите од борците од НОБ од нашиот град , кој не запозна со дејствијата и активностите на напредната младина за време на почеток и текот на востанието .
Пред спомен обележјето на борците од НОБ беше промовирани и поставката за сите паднати борци од нашиот крај за време на Втората светска војна.
Борбата на нашите сограѓани , на кои ние им оддаваме почит, допринесе денес да го живееме нивниот сон за самостојна и демократска држава. Затоа, нивните спомен обележја не смееме да ги заборавиме , туку напротив ,истите треба да ги чуваме и одржуваме и секако да ги предадеме на идните генерации, како сведоци на херојските подвизи на нашите сограѓани.

Противпожарна единица

ТППЕ

Народен музеј

muzej bylazora