Нов грб и знаме на Oпштина Свети Николе

По објавениот конкурс за изработка на симболи на општината, Свети Николе е една од ретките општини во Македонија која според хералдичките правила, го усвои новото решение за грб и знаме.   Од пристигнатите предлози советниците го избраа решението кое го претстави Стојанче Величковски хералдичар, кој долги години се занимава со оваа наука. Идејното решение содржи три грба кои ќе бидат во употреба во општината и знаме кое ги содржи боите на овчеполието, зелена и жолта. Се очекува во најскоро време, новите симболи да бидат вградени во официјалните документи на општината.

Zname objasnuvanje grb nov grb

 

 

Противпожарна единица

ТППЕ

Народен музеј

muzej bylazora